Daudzi, kas kaut reizi ir pievērsušies fotogrāfēšanai, piekritīs, ka sagatavoties jebkurai situācijai nav iespējams. Izcili momenti, kurus steidzami jāpaspēj nobildēt, negaidīs ideālu apgaismojumu. Patiesībā tumšās ainas bieži vien rada fantastiskas fotogrāfijas. Tie var būt naksnīgi skati dabā vai cilvēka portrets tumšā istabā, Jūs varat iegūt lieliskas fotogrāfijas ar ierobežotu gaismu- atliek tikai mazliet patrenēties.

DSLR kameras ir lielisks rīks, ar kura palīdzību iespējams uzņemt kvalitatīvas fotogrāfijas arī zemā apgaismojumā, izmantojot lielus sensorus un zemas gaismas lēcu, taču neviens rīks nebūs labāks par paša zināšanām, tādēļ turpiniet lasīt šo rakstu un uzziniet par 8 padomiem, kā iegūt vislabākos rezultātus, izmantojot DSLR kameras.

1.Sagatavošanās.
Fotogrāfēšana zemā apgaismojumā ir daudz vieglāka ar iepriekšēju plānošanu. Svarīgi padomāt, kāda gaisma tur būs? Kurš ir piemērotākais laiks, kad uzņemt fotogrāfiju? Dažādi objekti kā ainavas, gūst labumu no pareizā laika izvēles, piemēram, saulriets priekš silta spīduma, krēsla priekš zilā toņa vai pilnīga tumsa, lai patiešām uztvertu jebkuru gaismas avotu.
Pareizie rīki padara fotogrāfēšanu zemā gaismā daudz vieglāku, kā arī dažas bildes nav iespējamas bez tiem. Ieplānojiet paņemt līdzi statīvu, zibspuldzi un ātrāko objektīvu. Ieteicams paņemt arī mazu lukturīti, kas lieti noderēs Jūsu paša redzamībai.

2. Novērsiet kameras kustēšanos ar statīvu.
Mazāk gaismas nozīmē lēnāku slēdža ātrumu. Lēnāks slēdža ātrums, savukārt, noved pie kameras trīcēšanas. Izmantojot statīvu, iespējams novērst miglaino efektu. Kaut gan statīvs nenovērsīs izplūdumu kustīgiem objektiem, tas palīdzēs novērst visas bildes miglainumu, kas radies kameras trīcēšanas dēļ. Statīvs Jums ļaus izmantot lēnāku slēdža ātrumu un tāpat sniegs Jums asu attēlu, salīdzinot ar asumu, ko iegūsiet, ja kameru turēsiet rokās. Lai uzņemtu vēl asāku fotogrāfiju, izmantojiet tālvadības slēdzi (vai taimeri, ja tāds nav). Pat ar statīvu Jūsu roka uz kameras var radīt nelielu izplūdumu. Svarīgi pārliecināties, vai statīvs neierobežo Jūsu perspektīvu – ja Jums tas ir nepieciešams, vispirms veiciet izpēti un pēc tam atgriezieties, lai novietotu aprīkojumu, kad esat atradis īsto vietu uzstādīšanai.

3. Izmantojiet slēdža prioritāti vai pilnīgu manuālo režīmu.
Ja kādreiz domājat izslēgt automātisko režīmu, zems apgaismojums tam būs vispiemērotākais moments. Izmantojiet slēdža prioritātes režīmu, kad izmantojat manuālo režīmu. Šis Jums atļaus izvēlēties pareizo slēdža ātrumu Jūsu fotogrāfijai. Ja vēlaties ‘iesaldēt’ darbību, mēģiniet to turēt virs 1/200. Ja Jums ir statīvs, un objekts ir nekustīgs (vai vēlaties radīt miglainu efektu), varat izmantot daudz lēnāku slēdža ātrumu. Lietojot slēdža prioritāti, tiks nodrošināts, ka slēdža ātrums paliks Jūsu izvēlētajā līmenī, kamēr izvēlēsieties pārējos nepieciešamos uzstādījumus. Ar lielāku pieredzi Jūs varēsiet pilnībā pārvladīt manuālo režīmu.

4. Trokšņains attēls parasti ir labāks nekā izplūdis attēls.
Fotogrāfējot zemā apgaismojumā, jāizvēlas starp troksni, ko radījis augsts ISO vai miglainumu no lēna slēdža ātruma. 90% trokšņaini, asi attēli ir labāki par izplūdušu attēlu. Pārējie 10% attiecas uz tīšas kustības izplūšanu, izmantojot ilgu ekspozīciju.
Zināmā mērā troksnis var tikt izlabots Photoshop programmās, taču asumu atdarināt nav iespējams. Ja Jūs uzņemat miglainu fotogrāfiju, pēcapstrādes procesā to nav iespējams izlabot. Labāk kļūdieties troksnī nekā attēla miglainumā.

5. Pārziniet savu aprīkojumu: cik augsts ISO ir pārāk augsts?
Dažas kameras strādā ļoti labi ar augstu ISO, kamēr citas rada graudainas un plankumainas bildes. Zem kuras kategorijas ietilpst Jūsu kamera? Šis ir svarīgs rādītājs, ko zināt, lai varētu pārliecināti uzstādīt ISO augstumu, saglabājot bildes kvalitāti. Pamēģiniet uzņemt dažus testa šāviņus katrā ISO augstumā, tad novērtējiet tos datorā. Kur parādās troksnis? Kur šis troksnis paliek pārāk nekvalitatīvs? Kamēr šis ir katra indivuduālā viedokļa jautājums, meklējiet tādas lietas kā krāsas troksni vai neparastu krāsu plankumus un lielus detaļu zudumus.

6. Atveriet savas kameras diafragmas iestatījumus.
Kad apgaismojums ir ierobežots, svarīgi ielaist tik daudz gaismas, cik iespējams. Tas nozīmē- lietot plašu diafragmu vai zemu f-skaitli. Tomēr, ne visi objektīvi ir veidoti vienādi, kad runa ir par diafragmu. Visticamāk, ka Jūsu DSLR kamera nāk ar maksimālo diafragmu f/3.6, taču daudz objektīvu var sasniegt f/1.8 vai pat zemāk. Ja šobrīd izmantojat komplektā iekļauto objektīvu, redzēsiet lielu lēcienu Jūsu zemās gaismas bildes kvalitātē, izmantojot ātrāku objektīvu.
Platleņķa lēcas ir dārgākas, taču iespējams atrast lēcas bez pietuvināšanas iespējas, kas maksā zem 300 eiro.

7. Izmēģiniet ilgu ekspozīciju.
Izplūšana ne vienmēr ir slikta lieta. Kustīga ūdens, mākoņu debesīs vai cilvēku pūļa izplūšana- tikai daži piemēri, no kuriem var sanākt ļoti kreatīvas un efektīvas bildes. Izplūšana, kad veidota pareizi, piešķir bildei kustības sajūtu, un ir tas, kas jāpamēģina ikvienam fotogrāfam kaut vienu reizi. Uzstādiet savu statīvu un izmantojiet ilgu slēdža ātrumu, sākot ar 30 sekundēm, un eksperimentējiet at to, mainot to uz augšu vai leju. Ja vēlaties lielāku miglainumu, pazeminiet slēdža ātrumu, bet palieliniet to, ja vēlaties asāku kadru. Garas ekspozīcijas var tikt izmantotas arī kopā ar mierīgiem objektiem, izmantojot zemāku ISO bez miglainuma.

8. Nebaidieties no zibspuldzes!
Vairāki jaunie fotogrāfi baidās izmantot zibspuldzi- cik daudz bilžu Jūs esat redzējis ar acīmredzamu zibspuldzes izskatu? Zibspuldze var būt lielisks rīks, bet to jāizmanto pareizi. Vispirms jāpamācās, kā regulēt un pielāgot zibspuldzi manuāli. Pat ja Jums ir ‘pop-up’ zibspuldze, Jūs varat to iestatīt uz pusi vai 1/16, lai izvairītos no spožā zibspuldzes izskata. Atšķirībā no manuālās ekspozīcijas, manuālās zibspuldzes lietošanai nav mēraparāta, tāpēc tas prasa zināmu praksi, taču tas ir tā vērts. Tāpat tas palīdz fotogrāfēt pret jebkādu esošu gaismas objektu, citādāk Jūsu bilde būs ar melnu fonu.

Jo zemāks gaismas līmenis, jo grūtāks kadrs, bet fotogrāfēšana zemā apgaismojumā var radīt lieliskus rezultātus. Fotogrāfējot to pašu ainu naktī, tiks sasniegti pavisam citi rezultāti nekā, fotogrāfējot to dienas laikā.

Apgūt fotogrāfēšanu zemā apgaismojumā var būt sarežģīts, ilgs process. Ja tomēr nevēlaties veltīt tam tik daudz laika, bet kadri ir nepieciešami, piedāvājam Jums savu profesionālo fotogrāfu palīdzību, kas lieliski tiks galā ar jebkura veida apstākļiem.
Tāpat nepieciešama dažāda aparatūra, kas var izmaksāt dārgāk nekā gaidīts. Mācību procesā lieti noder iespēja aprīkojumu izīrēt un trenēties uz tā. Šeit varat apskatīt mūsu piedāvājumu aprīkojuma īrē!

Atliek tikai nebaidīties un mēģināt. Mēs ticam, ka ar laiku Jums izdosies sasniegt fantastiskus rezultātus jebkuros apstākļos!

Jūsu, Fotosesijas.com!