Bērnu fotografēšana ir viens no sarežģītākajiem foto žanriem pat profesionāliem un pieredzējušiem fotogrāfiem. Galvenais iemesls, kādēļ bērnu fotografēšana ir smags un laikietilpīgs process – bērnu neparedzamā uzvedība, žesti, mīmikas. Fotogrāfam ir jākoncentrējas fotografējot, lai kadri izdotos maksimāli kvalitatīvi, un modelis tajos izskatītos lieliski, taču, fotografējot bērnus, tas nav iespējams, jo īpaši, kad bērns ir pavisam mazs un nesaprot, kādēļ viņam neļauj skriet tur, kur viņš vēlas un kādēļ kāds svešinieks nepārtraukti zibsnī acīs.

Bērnu fotosesijas vienmēr ir ļoti dinamiskas un nogurdinošas, taču ir vērts atcerēties tās pozitīvās emocijas, ko sniegs rezultāts un tieši tam jābūt par stimulu un motivāciju censties un pūlēties. Tomēr jāiegaumē, ka bērnu fotogrāfijām nav jābūt samākslotām, tām jābūt patiesām un enerģiskām, turklāt, ja šie foto būs kvalitatīvi, Jūs spēsiet sevi pierādīt kā profesionālu un meistarīgu fotogrāfu.

Kas jāņem vērā gatavojoties bērnu fotografēšanai?

• Laicīgi jāieplāno un jāizrunā visas nianses, ko pasūtītājs vēlas realizēt. Pirms jebkuras fotosesijas ir jābūt maksimāli gatavam – jāsagatavo tehnika, aprīkojums, atribūti, dekorācijas u.c. priekšmeti, kas varētu būt nepieciešami fotosesijā.
• Ja iespējams, pirms fotosesijas iepazīties ar vecākiem un pašu bērnu, taču, ja tas nav iespējams, telefonsarunā apjautāties par bērna iezīmēm, raksturu, lai zinātu, kā komunicēt.
• Bērnu fotosesijas vienmēr ir radošas, tāpēc nāksies būt dinamiskam, enerģiskam un pakļauties tam ritmam, kāds ir bērnam. Protams, ja tiek fotografēts jaundzimušais, kurš saldi guļ, šis enerģiskums būs lieks, taču šādā fotosesijā jārīkojas apdomīgi un ātri, lai uzspētu paveikt savu darbu pirms mazulis pamodies, sācis niķoties utt.
• Nebaidieties sasmērēties. Ja bērns rāpo zem galda, krūmos vai jebkur citur – esat gatavs viņam līst pakaļ un iemūžināt kadrus, kurus vecāki noteikti nemēģinātu pat taisīt.
• Un, protams, mēģiniet iegūt pēc iespējas vairāk kadru, lai vecākiem būtu no kā izvēlēties, jo atcerieties, lielākā daļa kadru būs neveiksmīga – neveiksmīga sejas mīmika, gaisma vai rakurss.

Kāds aprīkojums nepieciešams bērnu fotosesijā?

Kā jau jebkura cita fotosesija, arī bērnu, iespējama dažādās lokācijās, tai skaitā studijā vai izbraukumā. Ja fotosesija paredzēta mājas apstākļos, Jūs neiztiksiet bez platleņķa objektīva un kvalitatīva papildu apgaismojuma.

Savukārt, fotoaparāta uzstādījumus vairākkārt nāksies mainīt. Labākais veids – uzstādīt daļēju automātisko režīmu, kas ļaus Jums spēlēties ar asumu un fokusu. Gadījumā, ja apgaismojums ir pārāk vājš, Jums nāksies atvērt diafragmu, kas ļaus nepalielināt ISO, taču pat, ja maksimālā diafragmas atvēršana nepalīdz – ISO nāksies palielināt, kā sekas būs nedaudz graudains attēls. Taču atcerieties, graudains attēls ir labāk, nekā miglains un graudainu attēlu viegli iespējams apstrādāt Lightroom vai Photoshop programmās!

Nekautrējieties eksperimentēt bērnu fotosesijas laikā. Izmantojiet dažādus rakursus, tuvplānus un leņķus. Spēlējieties ar bērnu un nebaidieties, ka daudz attēlu būs miglaini, galvenais, lai no šiem kadriem sanāktu arī veiksmīgi un reprezentabli kadri.

Apstrādājot bildes, nepārcentieties ar to retušēšanu. Bērna āda ir tīra, un papildu apgaismojums vai retuša būs lieki. Vairāk laika veltiet krāsu korekcijai un piešķiriet fotogrāfijai toni, kas piestāvēs fotosesijas tematikai. Mēs izīrējam dažādu video un foto tehniku!

 

Jūsu Fotosesijas.com!

+371 27022203
info@fotostudijas.lv